vinterbadning i iskoldt vand

Vinterbadning – alt du skal vide før du hopper i det iskolde vand

Vinterbadning er blevet meget populært i Danmark. En forfriskende dukkert i det kolde havvand har mange positive virkninger på krop og sind.

For vinterbadere er det en skøn oplevelse, at bade i havet under åben himmel og på den måde føle sig i pagt med naturen.

I denne artikel kan du læse om:

  • Vinterbadningens betydning for din krop
  • Hvordan du kommer i gang med vinterbadning
  • Hvor ofte du skal vinterbade
  • Skal man egentlig være nøgen, når man vinterbader
  • Om kvinder må vinterbade, når de er gravide
  • Hvad du skal bruge af “udstyr” til vinterbadning, fx badesko, badekåbe og et par nyttige ting mere, som du kan læse mere om længere ned i artiklen
  • Plus nogle gode baderåd

“Den der følelse, når man kommer op ad vandet, og de efterfølgende 10-15 minutter – den er bare helt helt fantastisk! Det summer og prikker i hele kroppen – og det føles virkelig dejligt og forfriskende!

Og du vil have det næste kolde gys igen hurtigst muligt.”

Hvor ofte skal man vinterbade?

Det er ét af de første spørgsmål, der melder sig er: hvor ofte skal man egentlig vinterbade?

Som udgangspunkt er det optimalt, at vinterbade 2-3 gange om ugen for, at opnå den fulde effekt af den friske dukkert.

Man kan med fordel begynde i efteråret, mens vandtemperaturen stadig er omkring 10 grader, for så vænner man stille og roligt kroppen til det helt kolde gys. Man kan dog godt bade mere eller mindre, det bestemmer man selvfølgelig helt selv.

Der er heller ingen regler om, hvorvidt man skal bade morgen eller aften, men fordelen ved fx at vinterbade om morgenen er, at så får man en dejlig frisk start på dagen.

Men husk, at selv en gang badning et par gange i måneden er bedre end ingenting og stadig rigtig dejligt. Du vil blive bidt af det.

Hvilken virkning har vinterbadning på din krop?

Vinterbadning har mange positive gevinster for din krop og dit sind. Vinterbadning styrker immunforsvaret, så man bliver mindre modtagelig over for sygdomme og nemmere holder sig sund og rask.

Når man får det kolde gys i vandet, så vænner kroppen sig hurtigt til de koldere temperaturer, hvilket betyder, at man ikke fryser nær så meget i de kolde vintermåneder.

Ens kropsforbrænding forbedres også. Det er også godt for blodcirkulationen i kroppen. Når man hopper i vandet, får kroppen et kuldechok, som får alle blodkar til at trække sig sammen, og når man kommer op af vandet igen, åbner blodkarrene sig, og varmen strømmer gennem kroppen.

Er vinterbadning sundt?

Er vinterbadning så sundt som det bliver sagt? Ja, som nævnt er der flere fordele. Og det er ikke kun fysiske fordele. Man får også et mentalt overskud og velvære af at vinterbade. Det kan reducere stress og giver mere ro.

Nogle er måske skeptiske og tænker: Er vinterbadning sundt for mig? Svaret er, at det er sundt, hvis du ellers er sund og rask.

Men hvis man fx lider af hjerteproblemer eller andre fysiske problemer, så er det vigtigt, at man taler med sin læge, før man går i gang med vinterbadning. De fleste kan tåle at vinterbade, hvis blot de går stille og roligt i gang, og kun opholder sig i vandet i kort tid. Og gå i vandet med andre, så I kan hjælpe hinanden.

Må man vinterbade når man er gravid?

De fleste jordemødre fraråder gravide at vinterbade, fordi selvom en gravid kvinde kan være sund og rask, så er kuldechokket ved vinterbadning alligevel belastende for hjertet, som skal pumpe hurtigere.

Og der er ingen grund til, at kvinden udsætter sig selv eller sit barn for den ekstra belastning. Det kan selvfølgelig være, at du er en erfaren vinterbader og gerne vil fortsætte med det, selvom du er gravid, og at du har en anden holdning end den som nævnes her. I så fald anbefaler vi, at du kontakter din egen jordemoder med spørgsmålet, og får svar på om man må vinterbade, når man er gravid? Din jordemoder kender dig bedst og kan give dig det bedste svar.

Skal man vinterbade nøgen?

Skal man vinterbade nøgen, eller kan man have badetøj på?

Før du melder dig ind i en vinterbadeklub, kan du forhøre dig om, hvordan reglerne er i forhold til at bade nøgen.

I nogle vinterbadeklubber har man et meget afslappet forhold til nøgenhed og må gerne både bade nøgen og sidde nøgen i saunaen. Mens andre vinterbadeklubber har regler om, at man gerne må bade nøgen, men at man til gengæld skal dække sig til med et håndklæde i saunaen.

I andre vinterbadeklubber kan man tage badedragt eller badebukser på, hvis man foretrækker det. Vinterbader man sammen med en ven, kæreste eller ægtefælle vælger man også selv, om man vil være påklædt eller ej.

En del vinterbadere foretrækker dog at bade nøgne, fordi det fysisk set er det mest behagelige.

Foretrækker du at bade med tøj på, så kan du se i næste afsnit hvad du skal kigge efter.

Det er selvfølgelig ikke kun under badningen du skal/kan bruge beklædning, men både når du kommer op ad vandet og når du sidder i saunaen.

Udstyr eller tilbehør til vinterbadning

Når du vil i gang med badning om vinteren i det iskolde vand, så er der noget forskelligt udstyr du kan bruge. Uanset om man bader nøgen eller ej, så er det en fordel at have nogle gode badesko eller badesandaler med remme, så man nemt kan klatre op og ned fra badebroen.

Derudover kan man vælge en badedragt eller badebukser. Mange bruger almindeligt badetøj, og det er helt fint.

Mange vinterbadere har en badehætte på, hvilket er en fordel, hvis man også vil have hovedet under vand, og ellers kan man nøjes med en strikhue, som holder ens hoved varmt, imens man er i vandet. Når man kommer op af vandet, er det rart at kunne tage en varm badekåbe på, så man hurtigt får varmen igen. Varme og bløde bomulds badetøfler eller slippers er også meget populært.

Hvilket badetøj skal man bruge til vinterbadning?

Er man i tvivl om, hvilket badetøj til vinterbadning, som passer bedst til en, så kan man besøge en af de mange sportsforretninger, som sælger badeudstyr. Eller man kan tjekke udvalget i onlinebutikker på nettet, hvor man helt sikkert vil kunne finde badetøj i de farver og designs, som passer til ens personlige stil.

Badehåndklæder til vinterbadning

Et dejligt badehåndklæde er klart at foretrække. Når du bader ui det kolde vand om vinteren, så er det en tid med forkælelse og velvære. Så derfor er det lækre tilbehør en del af oplevelsen.

Når man køber udstyr til badning i det kolde, så er det meget populært at købe 100% organisk bomuld. Det gælder både badehåndklæder, badetøfler, vaskehandsker og badekåber.

Hvilken badekåbe til vinterbadning?

En dejlig varm badekåbe kan hurtigt give dig varmen igen, når du kommer op af vandet. Vil man gerne i sauna efter badningen, så er det også rart at have en badekåbe på fra det øjeblik man stiger op af vandet, og til man når hen til saunaen. Især også når vejret er koldt, og det måske blæser, regner eller sner.

Sørg for at finde en god lækker varm og blød badekåbe.

Hvilke badesko til vinterbadning?

Eftersom man kun skal opholde sig i vandet i kort tid, er det vigtigt at have sko på fødderne, som man står godt fast i. Det skal være nemt at kravle op og ned ad stigen ved badebroen, og går man ud i vandet fra stranden, så er det en fordel at have sko eller sandaler med remme på, så man ikke glider på fx sten eller skærer sig.

Du kan se en række badesko til voksne her.

FEED FRA VINTERBADEREN ELLER ANDEN SHOP

Slipper eller tøfler til at få varmet fødderne

Det er dejligt, at få fødderne i et par badetøfler, når du kommer op af det kolde vand. Køb et par bløde tøfler i 100% organisk bomuld og få en dejlig tur til saunaen.

Badehandsker eller vaskehandske

En vaskehandske i bomuld er god til, at blive vasket og skrubbet efter en dukkert. Hos Vinterbaderen kan du få en vaskehandske i 100% organisk bomuld.

Hvordan fungerer vinterbadning?

Har man intet forhåndskendskab, så vil man selvfølgelig gerne vide, hvordan vinterbadning fungerer?

Det foregår typisk ved, at man melder sig ind i en af landets mange vinterbadeklubber. Her kan man vinterbade sammen med andre, og man får et fællesskab, hvor man også kan motivere hinanden til at blive ved.

Desuden er det altid mere trygt at bade flere sammen. Man må aldrig vinterbade alene, fordi der kan være en risiko for, at kroppen går i chok i det kolde vand.

Hvis du foretrækker at bade under mere private former, i stedet for i en vinterbadeklub, så sørg for, at du altid har mindst 1 anden person med til vinterbadning, så I altid kan holde øje med hinanden og hjælpe hinanden, hvis der bliver brug for det.

Helt praktisk foregår det på den måde, at man tager sit badetøj på, eller vinterbader nøgen. Så klatrer man enten roligt ned i vandet ad en stige fra en badebro, eller man springer ned i vandet.

Nogle vælger at dyppe sig helt, også med hovedet under vand, imens andre foretrækker at have hovedet over vandet. Man opholder sig kun i vandet i kort tid. Oftest i omkring 1 minuts tid, for allerede efter et par minutter begynder det kolde vand at belaste kroppen, så den føles tung. Derfor skal man hurtigt op igen. Efter det kolde gys kan man vælge at gå i sauna.

Vi håber, at du med denne artikel har fået inspiration til selv at komme i gang med vinterbadning, så du kan få en fantastisk naturoplevelse, som indvirker positivt på både krop og sind.