Hvad er Vintertid, Sommertid, Normaltid? [2023]

Hvornår skal du stille uret om til sommertid næste gang:

Hvornår skal du stille uret om til vintertid næste gang:

Hvor lang tid er der til uret skal stilles næste gang?

To gange om året skal vi i Danmark stille på uret.

Det sker, når tiden ændrer sig fra vintertid til sommertid og selvfølgelig tilbage igen.

For eksempel i 2023 stilles urene den 30. marts en time frem, mens den 26. oktober er den dato, hvor uret skal stilles en time tilbage.

Sommertiden varer altså 7 måneder – 2 måneder længere end vintertiden, der er i brug i 5 af årets 12 måneder.

I de sidste mange år har det været sådan, at det er den sidste weekend i marts og den sidste weekend i oktober, der markerer, hvornår vi går fra den ene tid til den anden.

Huskeregel for om uret stilles frem eller tilbage

Den mest benyttede huskeregel er den med “havemøblerne”.

  • Havemøblerne frem om foråret – uret frem fra kl 2 til kl 3
  • Havemøblerne tilbage i skuret om efteråret – uret tilbage fra kl 3 til kl 2.

Når det er forår, skal havemøblerne (og uret) stilles frem, mens det i efteråret selvfølgelig handler om at stille møblerne tilbage i skuret – og altså dermed stiller vi også tiden tilbage.

En anden lidt mindre brugt huskeregel

Nogle vælger også at bruge den huskeregel, som går ud på, at vi stiller uret frem, fordi vi ser frem mod sommeren. Men langt de fleste har altså taget den med havemøblerne til sig.

Endnu en huskeregel

Hvis du forestiller dig det er tidligt mørkt, når det bliver vintertid, hvad kunne du så godt ønske dig? Mere dagslys. Og for at få mere dagslys, så skal vi have stillet tiden tilbage.

Når sommertiden er tilbage, så er huskereglen med havemøblerne nok lidt bedre, da man nemt kan bruge den både ved vintertid og sommertid.

Hvilket klokkeslæt skal uret stilles frem og tilbage?

Tiden skal stilles – eller bliver stillet – tilbage natten mellem lørdag og søndag kl 3.

Helt præcist skal du stille uret klokken 3. Der skal det stilles tilbage til klokken 2.

Og omvendt skal vi, når vi går til sommertid, klokken 2 stille uret frem til klokken 3.

Men efterhånden så behøver man ikke pinedød stå op midt om natten for at stille uret.

Det er mere en formssag nu, da de fleste af vores elektronisk enheder selv stiller uret.

Nogle analoge ure og ure på ovne og lignende skal ofte stilles stadig dog.

Hvad er sommertid og vintertid?

Danmark blev første gang en del af det internationale zonetids-system i 1894, og i 1916 blev sommertiden indført her i landet. Det skete på baggrund af, at lande som Østrig og Tyskland gjorde det for at spare strøm, fordi der var mangel på ressourcer som følge af 1. verdenskrig.

Sommertiden har dog ikke været en konstant del af danskernes liv siden, og tiden har været afskaffet flere gange i den mellemliggende periode.

Sommertiden blev genindført i Danmark i 1980, og siden har den været en fast del af danskernes rutiner forår og efterår. Det er dog et stort spørgsmål, om vi fortsat skal blive ved med det, for i marts 2019 stemte et flertal i Europa-parlamentet nemlig for en afskaffelse af den europæiske sommertid.

Derfor skal du stille uret frem og tilbage.

Er vintertid normaltid eller er sommertid normaltid?

Det er vintertid, som også under navnet “normaltid”. Men det er nemmere at huske, at det hedder vintertid, fordi efteråret og vinteren så småt er i gang på det tidspunkt, som uret skal stille tilbage.

Når vi i den sidste weekend i oktober stiller uret en time tilbage, betyder det dermed, at det bliver lysere tidligere om morgenen. Mange ure – som fx på mobiltelefoner, computere og tablets – stiller sig efterhånden automatisk frem og tilbage, så her skal man i stedet passe på ikke at “klokke i det” ved stille uret en time for meget frem eller tilbage.

Men der findes stadig en del mennesker rundt omkring, som sværger til det gode gamle mekaniske urværk. Og derfor kan det måske være svært at huske, om uret skal stilles frem eller tilbage.

Har man vintertid og sommertid i hele Europa? Og hvad resten af verden?

Det er stort set alle lande i Europa, der bruger skiftet mellem sommertid og normaltid (vintertid).

I alt er der omkring 70 lande i verden, der veksler mellem de to tider.

De fleste lande, som ligger relativt tæt på Ækvator, har naturligt nok ikke det store behov for sommertid og vintertid, idet dagene her holder stort set samme længde hele året rundt.

Mange lande – og stater i de enkelte lande – har tidligere kørt med sommer og vintertid men har droppet det igen.

Ikke hele Australien har normaltid og sommertid

I Australien har fem af de otte stater således valgt at køre med sommer- og vintertid, mens de tre resterende – Northern Territory, Queensland og Western Australia – ikke gør.

Det betyder, at der halvdelen af året er tre tidszoner i Australien, men der i den resterende tid er fem zoner at forholde sig til.

Vintertid og sommertid i USA

I Nordamerika bruger man sommertid og normaltid og i USA er der mere konsensus end i Australien, og alle stater på nær Arizona sætter urene frem og tilbage. I Arizona er der dog et område, som bebos af Navajo-indianerne, som følger resten af USA.

Bliver sommertid afskaffet?

I skrivende stund (oktober 2020) skal det siges, at det i øjeblikket betragtes som usikkert, at vi fremover skal kun skal nøjes med at stille havemøblerne frem og tilbage – og ikke også vores ure.

Udfordringen er nemlig, at Europa-parlamentet ønsker, at de enkelte lande selv skal bestemme, om de vil afskaffe sommertiden, og på den baggrund vurderes det, at det kan blive meget svært at finde fælles europæisk fodslag for afskaffelse eller ej.

Scroll to Top