AM og PM – hvad betyder de og hvordan husker du forskel?

12:00:00 AM

00:00:00

Har du bevæget dig rundt i engelsktalende lande som USA eller Storbritannien, har du givetvis også oplevet, af folk angiver tiderne på døgnet lidt anderledes, end vi er vant til. Så kan det være nyttigt med en am pm omregner og en simpel am pm huskeregel, så man har styr på tiden, der hvor man nu er.

Hvem bruger am pm? Ja, som nævnt er det en måde at angive tiden på, som især anvendes i angelsaksiske lande. Og hvad betyder am pm? Ja, når man har haft sin gang i engelsktalende lande - på ferie eller som udstationeret, udvekslingsstudent eller andet, så finder man hurtigt ud af, hvordan man skal huske denne måde at angive tiden på.

Hvordan husker man forskel på AM og PM?

Det er ikke svært at blive fortroligt med de forskellige måder at angive tiden på, og med den enkle regel om AM som "før middag" og PM som "efter middag" går det snildt at finde rundt i tidens slyngede snirkler.

Eller den noget mere "kendte" huskeregel:

  • AM = "Af Madrassen"
  • PM = "På Madrassen"

Med "Af Madrassen" menes selvfølgelig, at du står op, når det er AM. Og "På Madrassen", at du går i seng, når det er PM.

  • 4 AM er kl 4 om morgen
  • 4 PM er kl 4 om eftermiddagen - altså kl 16

Huskeregel AM PM

En måde at huske forskellen mellem AM og PM på er ved at bruge en simpel huskeregel. En populær huskeregel er at tænke på AM som "Ante Meridiem", som på latin betyder "før middag", og PM som "Post Meridiem", som betyder "efter middag". Med denne huskeregel kan man let huske, at AM er tiden før middag, dvs. fra midnat til middag, mens PM er tiden efter middag, dvs. fra middag til midnat.

En anden huskeregel, der kan hjælpe med at huske forskellen mellem AM og PM, er at tænke på "M" i AM som "Morning" og "M" i PM som "Afternoon/Evening". På denne måde kan man huske, at AM betyder morgen, og PM betyder eftermiddag og aften.

Huskeregler kan være en nyttig måde at huske forskellen mellem AM og PM, især hvis man ikke er vant til at bruge 12-timers formatet. Der er mange forskellige huskeregler, så det kan være en god idé at finde en, der fungerer bedst for dig. Med lidt øvelse vil du være i stand til at bruge AM og PM korrekt og undgå forvirring og misforståelser.

Hvad er forskellen på am og pm?

Am og pm betegnelserne stammer fra latin. Am betyder 'ante meridiem', og pm betyder 'post meridiem'. Meridiem dækker tidspunktet midt på dagen, altså klokken 12, og am betyder således tiden før middag, og pm betyder tiden efter middag.

Med den viden i bagagen er det nemt at huske, hvad betegnelserne angiver. Fra klokken 12 om natten til klokken 12 middag bruger man betegnelsen am, og efter middag og frem til klokken 12, er det betegnelsen pm, der gælder. Klokkeslættet 3 pm betyder således klokken 3 om eftermiddagen, og 3 am betyder klokken 3 om natten / morgenen.

Det er ikke alle engelsktalende, der går rundt med deres skolelatin præsent hele tiden, så i daglig tale siger man ofte, at am betyder 'after midnight', og at pm betyder 'past midday'.

pm og am

12-timers og 24-timers ur

Baggrunden for, at der er den forskel på, hvordan man angiver tidspunkter på døgnet, skal findes i hvilken tradition for ure, man har de forskellige lande. Her i Danmark og i rigtig mange andre lande har vi det, man kalder 24-timers ure. Selv om urskiven kun viser 12 timer, så er vi vant til at opfatte, at uret viser hele døgnet, så vi skifter uden vanskeligheder mellem at sige klokken 3 og klokken 15, og vi opfatter betydningen af disse klokkeslæt helt naturligt alt efter, hvornår de bliver sagt.

Nogle gange vil vi sige 'klokken 3 om natten' eller 'klokken 3 om eftermiddagen', men ofte bruger vi 24-timers betegnelserne, som er entydige og ikke kan efterlade nogen tvivl om, hvilket tidspunktet på døgnet man henviser til.

I lande, hvor man bruger am og pm betegnelserne, opfatter man så at sige urskivens timevisning bogstaveligt, og derfor tilføjer man så am eller pm til klokkeslættet, så man på den måde får sagt tydeligt, hvilket tidspunkt af de to mulige på døgnet, som klokkeslettet hentyder til.

Der er dog en ting, man skal være opmærksom på: Et 12-timers ur starter tidsbegregningen klokken 12, mens et 24-timers ur begynder sin tidsregning klokken 0:00. Derfor angiver man klokken 12 midnat som klokken 12 am, og klokken 12 middag hedder så klokken 12 pm.

Vil man have en nem am og pm huskeregel, så er det faktisk blot dette, at uret starter klokken 12 midnat, og alt frem til klokken 12 middag angives så med am, mens alle andre tider - efter klokken 12 middag og frem til midnat - angives med betegnelsen pm.

Har man bare et lille smule sprogkendskab og måske har haft latin i skolen, så kan man også nemt huske forskellen på am og pm ved at tænke på ordene 'ante' - som betyder før - og 'post' - som betyder efter. På den måde bliver am til 'før middag' og pm til 'efter middag'.

AM og PM er historisk begrundet

Det er af historiske grunde, at nogle lande bruger am og pm betegnelserne, mens andre lande ikke gør det. Fra gammel tid har man opfattet døgnet som inddelt i de to halvdele, som am og pm betegnelserne hentyder til, og den tradition er så fortsat i en række lande, som nævnt især lande med angelsaksisk baggrund.

Måske har det at gøre med, at disse lande i stor stil har haft med søfart og rejser at gøre, og det har så været praktisk at kunne angive tiden på denne måde. Men om det er forklaringen, skal vi dog ikke kunne sige med sikkerhed.

Militæret bruger ikke am og pm tidsbetegnelserne

Brugen af am og pm til angivelse af klokkeslæt er dog ikke ganske entydig, heller ikke i de lande, hvor der er en stærk tradition for at benytte sig af dem. For eksempel opererer det amerikanske militær med 24-timers uret og bruger således ikke am eller pm i deres angivelser af klokkeslæt. Dette har givetvis at gøre med, at et klokkeslæt inden for militæret skal være helt og aldeles entydigt - man må aldrig være i tvivl om, hvad der menes med et klokkeslæt, og am og pm betegnelserne kan måske smutte, når der er travlt, eller personalet er sat i en særligt stressende situation.

Scroll to Top