CEST er en forkortelse for Centraleuropæisk sommertid og har som udgangspunkt til formål at give mennesker mere dagslys og spare energi.
Men der har dog været meget debat om, hvorvidt sommertid har den ønskede effekt.
CEST kan dog også snart være fortid, og dermed kan det være slut med bruge remsen med havemøblerne som en huskeregel på, om tiden skal frem og tilbage.
I 2018 lancerede EU et forslag om at sætte en stopper for skiftet mellem normal- og sommertid, og i en undersøgelse foretaget på nettet blandt 4,6 millioner EU-borgere stemte 84 procent ja. I Danmark fortalte en Voxmeter-undersøgelse samme år, at 48,2 procent af danskerne ville af med tidsskiftet, mens 37,7 procent var imod.
I 2019 godkendte EU så forslaget, som i teorien skulle træde i kraft med virkning fra 2021. Forslaget kræver dog godkendelse af Rådet for Den Europæiske Union, og det kræver først, at de enkelte EU-lande bliver enige om, hvilken tid der skal indføres, før vi kan se frem til den samme faste tid i Europa hele året. En del mener af samme grund, at forslaget muligvis får svært ved at blive gennemført.
Vintertiden er “normaltiden”
Normaltiden – eller populært vintertiden – betyder, at det bliver lysere en time tidligere om morgenen, mens elskere af de lange lyse sommeraftener formentlig helst vil holde fast i sommertiden.
I Danmark er der delte meninger om, hvorvidt vi skal have permanent normaltid eller fast sommertid, og fordele og ulemper ved de to forskellige tider diskuteres lystigt.
Der findes sågar en forening mod indførelse af sommertid.
Kan du huske forskel på AM og PM? Se den simple huskeregel her.