Hvorfor stiller vi uret frem og tilbage? Og hvad betyder vintertid egentlig?

Hvert år stiller vi urene frem og tilbage. For dem, som er gamle i gårde, er det noget, som man bare gør, men der er hvert år nogen, som spørger, hvad er vintertid og sommertid?

Sommertid er den tid, som blev vedtaget, man ville have i de 6 lyse måneder. Eller rettere de 6 måneder, hvor man kan få lysere aftener til glæde for folket, for det giver på de længste dage lyse aftener næsten frem til midnat. Men til gengæld så giver det nogle meget korte aftener, når man kommer frem til de mørke måneder, for der er det mørkt klokken 16, og den første dag, efter man stiller urene tilbage, der bliver det pludselig meget mørkt meget tidligt.

Hvorfor stiller vi uret frem og tilbage?

Oprindeligt skulle man definere: Hvad er vintertid og sommertid?

Men det er faktisk ikke så svært, for sommertid er den tid, som vi har vedtaget findes, for at kunne spare på energien og give nogle lyse timer, som folk kan nyde om aftenen.

Samtidig giver det nogle lyse morgener, så der er mere lys, som giver D vitamin og bedre humør.

Det er forklaringen på, hvorfor stiller vi uret frem og tilbage.

Hvad er vintertid og sommertid?

Forklaringen på hvad vintertid er og hvad sommertid er, og så hvad sommertid og vintertid betyder.

Allerede i 1786 blev det første gang foreslået, at man kunne bruge tricket med sommer- og vintertid. Det var Benjamin Franklin, som foreslog, at borgerne i Paris kunne stille urene frem og derved spare på stearinlysene. Noget som der var mangel på, men det faldt ikke i god jord, og det blev ikke noget, som man efterfølgende hørte noget til i lang tid.

Vi skulle helt frem til 1916, før sommertid blev en virkelighed i Europa, og de første lande, som tog det nye fænomen til sig, var Østrig og Schweiz. Nogle få uger efter fulgte der så en del andre lande med, og siden har det været en naturlig del af det at være europæer.

Vintertid og sommertid, det betyder jo bare, at vi for over 100 år siden vedtog, at vi skulle stille urene frem om foråret for bedre at udnytte de lyse timer, for det ville spare en del på elektriciteten, og det ville give en økonomisk gevinst for hele samfundet på en gang.

Lad os dog en gang for alle slå fast, at det er det, som vi kalder vintertid, som er den normale tid, og sommertid er det, som er den “forkerte” tid, men det er dog stadig rart med de lange lyse sommeraftener.

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Sommertid

Hvad betyder vintertid og sommertid i dag?

Der er mange, som hvert år glemmer at stille urene frem eller tilbage, og det er noget, som irriterer mange, men der er nogle ganske lette tricks, som kan hjælpe med at huske, hvad man skal.

Den første er, at når du skal stille urene frem, så er det samtidig der, du stiller dine havemøbler frem. Når du stiller dine ure tilbage, så er det på det tidspunkt af året, at du flytter dine havemøbler tilbage i skuret igen, for så er det så koldt og mørkt, at du ikke får brug for de møbler før til foråret, når du igen skal stille uret frem og gøre klar til at byde de lyse aftener.

Der er også den mulighed, at du husker, hvad du skal, når du tænker over, at foråret er der, du skal stille urene frem, for det er der, du skal tidligere op for at se solen danse, og til efteråret er det på tide at stille urene tilbage, for nu er det mørkt lige meget om det er tidligt eller sent, du står op.

Landmændene har også en masse gode huskeråd til at huske, hvad de skal gøre, og et af dem er, at når køerne selv kommer ind, så nærmer du dig den tid hvor du skal stille dine ure tilbage, for så er det ved at være koldt og blæsende, og så er der trods alt bedre i en stald end at stå på marken. En anden er, at dyrene på marken begynder at samle forråd, og det er samme som jægerne bruger, så der er mange måder, hvorpå man kan huske, at nu er det mod de mørke tider, vi går, mod vinteren

For de fleste er det den med havemøblerne, der er bedste, og som giver de bedste chancer for ikke at glemme det igen.

Scroll to Top